2011. szeptember 1., csütörtök

Avantgarde propaganda vörös zálszók alattVizuális kultúra rovatunk újból jelentkezik. Az alábbiakban szemrevételezhető propagandaalkotások a Munkásőrség Országos Parancsnokságának "Mindíg Vártán" (1979) illetve "Vörös Zászlók Alatt" (1975) című könyvkiadványaiban gyűjtettek össze. A nagy műgonddal válogatott képi anyag fontos forrása a hazafias és internacionalista nevelésnek - így a nagy felbontású képek mától a nép tulajdonát is képezzék. A vizuális anyag élvezetét fokozandó lírikus rigmusok illesztettek a lentebb fellelhető képanyag illetve ismeretterjesztő szöveg közé.A propagandakiadvány elsősorban tanácsköztársaság korabeli plakátokkal ékeskedik, melyeknek történelmi-politikai és művészettörténeti-életrajzi hátteréről egy kiváló összefoglaló cikk olvasható itt.

Kmetty János / Nemes-Lampérth József: Be! (Be a vörös hadseregbe!) (1919)


Szántó Lajos: Proletárok! Előre! Ti vagytok a világ megváltói! (1919)
IsmeretlenBíró Mihály: Köztársaságot! (1918)


Bíró Mihály: Bitangok! Ezt akartátok? (1919)


 
Bíró Mihály: 1919 május 1. (1919)

2011 február 2-án nyílt egy kisebb kiállítás a Manhattani Museum of Modern Art-ban, Seeing Red: Hungarian Revolutionary Posters, 1919 (Vöröset látni: Magyar forradalmi poszterek, 1919) cím alatt.
A harmadik emeleti kiállító teremben, a századfordulós nyugat európai bútorkiállítás között, egy sarokban kapott helyet az 1919-ből származó gyűjtemény, amelyet Bíró Mihály 1919. május 1. című munkája dominál. Bírón kívül Bortnyik Sándor és Pór Bertalan nemzetközileg elismert politikai plakátjaik is láthatóak. Néhány korabeli folyóiraton kívül az 1919-es magyarországi Népszava napilap címlapja, Bíró Mihály Kalapácsos munkásával a háttérben, nagyított méretben tekinthető meg.

Vértes Marcell: Őfelsége a király nevében (1918)

Poór Bertalan: Világ proletárjai egyesüljetek! (1919) 

IsmeretlenIsmeretlenIsmeretlen
Ismeretlen

Uitz Béla / Bortnyik Sándor: Vörös katonák előre! (1919)

A megújult Vintageposters plakátkereskedő cég vásárolta meg 2008. dec. 5-én a Központi Antikvárium 109. aukciója alkalmával az egyik leghíresebb magyar plakátot, a Vörös katonák előre!-t. 1,5 millió Ft kikiáltási árról indulva 3,6 millió Ft-nál koppant a kalapács.
Az 1919-ben készült litográfia külön érdekessége, hogy egyszerre tekinthető a magyar avantgarde két óriási alakja, Uitz Béla (kép) és Bortnyik Sándor (szöveg) művének. Uitz Béla (1887-1972) expresszív stílusú magyar festő és grafikus, a magyar aktivizmus egyik robusztus tehetségű művésze. Bortnyik Sándor (1893-1976) aktivista magyar festő, grafikus, kitűnő tipográfus és címlaptervező volt. A toborzó plakát a Magyar Tanácsköztársaság 133 napja alatt készült, közvetlenül az antant haderők belgrádi összevonásának az idején, a Vörös Újság mozgósító felhívása után, a proletárdiktatúra védelmében. Egyfajta összegzése az előző évtizedek leghaladóbb törekvéseinek. Páratlan ritkaságú, hiszen a kor propaganda anyagának nagy része megsemmisült. Még magyar árverésen soha nem szerepelt, és soha ekkora összeget nem fizettek magyar plakátért aukción!

Dankó Ödön: Védd meg a proletárok hatalmát (1919)

Dankó Ödön: Be a vörös hadseregbe (1919)

Berény Róbert: Fegyverbe! Fegyverbe! (1919) 

Az itt fellelhető propagandaplakátok többségéről - az egykori diktatúrát idéző különleges metódussal - nagy felbontású digitális példány, illetve fizikális másolat szerezhető a Magyar Digitális Képkönyvtár weboldalán keresztül. Részlet e procedúra mozzanatából: 

A rendelés menete:


A kiválasztott kép a "Másolatkérő listába teszem" gomb segítségével a kosárba kerül. Természetesen több kép is kiválasztható. A fejléc jobb oldalán található "Kosaram" menüpont segítségével hívhatjuk be a kosár tartalmát és véglegesíthetjük a megrendelést. Az MDK rendszere az őrző intézmény(ek) felé továbbítja a kérést, amely(ek) munkatársa rövid időn belül felveszi Önnel a kapcsolatot. Az adásvétel közvetlenül az őrző intézmény és a megrendelő között zajlik. A képkönyvtárban nincsenek szabott árak, a képekért fizetendő összeget mindenkor az őrző intézmény határozza meg. Bár az egyes intézmények árai különbözőek lehetnek, az árakat befolyásolja a felhasználás módja, melyről az egyeztetéskor nyilatkoznia kell.

Egyéni felhasználás esetében a megrendelt digitális másolat kizárólag tudományos kutatáshoz, illetve egyéni tanuláshoz, egyéni felhasználás céljából, a szerzői jogi szabályok figyelembe vételével használható fel. Ebben az esetben a másolat ára többnyire egy alapár + az esetleges anyagköltség. Nyilvános felhasználás esetén (publikáció, internet, film stb.) az intézmények az alapáron felül általában ún. „engedélyezési díjat” számolnak fel. Ennek összege attól függ, hogy milyen célra, milyen médiákon, mekkora célközönségnek és mennyi időre akarja megvásárolni a „felhasználás jogát”. Az engedélyezési díjról az Ön nyilatkozata alapján az egyes intézmények árajánlatot küldenek Önnek."Kónya Sándor: Te! Sötétben bujkáló, rémhírterjesztő ellenforradalmár, reszkess! (1919)

Kónya Sándor 1919-es munkája, a „Te! Sötétben bujkáló, rémhírterjesztő ellenforradalmár, reszkess!”  két híres háborús toborzóplakát, az 1914-es Lord Kitchenert ábrázoló brit, illetve az 1917-es, Sam bácsival hívogató amerikai egyenesági leszármazottja

Bálványos Huba: Forradalom

A könyv további illusztrációi az 50-es évektől a 70-es évekig keletkeztettek:
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése